Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 25 października 2018

Błyskawiczna zapiekanka z makaronu i kurczaka z cukinią


Dzień makaronu ? To właśnie dzisiaj! Z tej okazji mam dla Was bardzo smaczną i szybką makaronową zapiekankę z kurczakiem i cukinią z dużą ilością ostrego sera, pożywna i delikatna w smaku, idealna na syty obiad bo pogoda za oknem nie nastraja nas pozytywnie niestety.






Składniki:
30 dag makaronu penne
70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry
2 średnie cebule
1 szklanka  dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, por, pietruszka, groszek)
½ cukinii
1 łyżka oleju
½ szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%-22%
10 dag  śmietankowego  serka topionego
10 dag ostrego sera żółtego cheddar
Jarzynka lub sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:
Mięso z uda kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę, oprószyc jarzynką lub solą do smaku, wlać łyżkę oleju, wymieszać i poddusić przez kilka minut pod przykryciem, wsypać mrożoną mieszankę warzywną wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości, całość zalać słodką śmietanką, dodać serek topiony mieszać aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

Makaron ugotować al dente  w osolonym wrzątku , odcedzić i gorący wymieszać  z sosem serowo-mięsnym. 

Całość przełożyć do ceramicznej formy do zapiekania, między makaron powciskać pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię, posypać startym ostrym serem cheddar. Zapiekać przez 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj