Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 31 października 2018

Ciasto mega marchewkowe z kremem


Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;)






Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto:

2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej

Krem marchewkowy:
1 starta marchewka
½ litra mleka 3,2%
3-4 łyżki cukru
15 dag masła 82%
1 budyń śmietankowy
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z 1 pomarańczy

Krem śmietanowy:
35o ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania

Przygotowanie ciasta:
Ciasto marchewkowe:

Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,
wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. 

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175*c.    Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.


Krem marchewkowy:
Połowę mleka zagotować z cukrem, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, zmniejszyć ogień do minimum, całość przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu parę minut aż marchewka zmięknie, zestawić z ognia, zmiksować  blenderem. Ponownie wstawić na palnik.


W reszcie zimnego  mleka rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka marchewkowego i ugotować gęsty  budyń. Wystudzić.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto.


Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem  i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.



Słodkich wypieków,





4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto. Ja ostatnio też piekłam marchewkowe, z tym, że zostało zjedzone, zanim zdążyłam je przełożyć kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Rewelacja pomysł z tym budyniem marchewkowym. Uwielbiam Twoją kreatywność Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj