Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 14 listopada 2018

Sernik "Tiramisu"


Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie,  z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków.





SKŁADNIKI:
Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła

Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki  serka mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto,  wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka,  całość miksujemy ręcznym blenderem,  aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka,  wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy.  Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
 Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać  masy serowej.

Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem z amaretto:
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!




5 komentarzy:

  1. Witam :) czy zamiast amaretto można dodać jakiś inny alkohol? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dać rum...ale to nie będzie ten smak.

      Usuń
  2. A co z jajkami w masie serowej ??Dodac całe czy z ubitymi białkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do masy i miksujemy, poprawiłam przepis😉

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj