Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku
proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry
idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz
ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J
SKŁADNIKI:
5 filetów śledzi z oleju
4 plastry ananasa (z puszki)
1 mała cebula
10 dag jogurtu naturalnego greckiego
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju,
pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki.
Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki dodać do śledzi.
Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki dodać do śledzi.
Jogurt wymieszać z majonezem, miodem i curry, zalać śledzie, wymieszać, posypać
zielonym pieprzem , chłodzić całą noc w lodówce i podawać.
Smacznego!
Smacznego!
Do stylizacji użyłam porcelany Ambition :
-Salaterka Fala-Ambition
-Sztućce Prato-Ambition
Bardzo odważne podejście do śledzi,ale też bardzo interesujące! Gratuluję pomysłu:)
OdpowiedzUsuńRobię podobne,ale z rodzynkami zamiast ananasa,pycha☺
OdpowiedzUsuń