Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 29 listopada 2018

Śledzie w sosie curry z zielonym pieprzem


Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki  ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J






SKŁADNIKI:

5 filetów śledzi z oleju
4 plastry ananasa (z puszki)
1 mała cebula
10 dag jogurtu naturalnego greckiego
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki.

 Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki dodać do śledzi.

Jogurt wymieszać z majonezem, miodem  i curry, zalać śledzie, wymieszać, posypać zielonym pieprzem , chłodzić całą noc w lodówce i podawać.

Smacznego!




Do stylizacji użyłam porcelany Ambition :
-Salaterka Fala-Ambition
-Sztućce Prato-Ambition

2 komentarze:

  1. Bardzo odważne podejście do śledzi,ale też bardzo interesujące! Gratuluję pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne,ale z rodzynkami zamiast ananasa,pycha☺

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj