Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 12 grudnia 2018

Śledzie gajowego



Choć każda z nas ma swoje ulubione przepisy na śledzie do których wraca się co roku, warto zrobić je inaczej niż zwykle. Śledziki gajowego z suszonymi grzybami podaję zawsze na wigilijną kolację. Tego dnia najważniejsza jest tradycja.
 Do ich przygotowania kupuję solone śledzie które moczę w zimnej wodzie a potem wkładam je na 2-3 godziny do mleka, po tym czasie mleko odlewam, ponownie płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym wtedy nigdy nie są za słone.

Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne!






Składniki na jeden duży półmisek:

½ kg solonych śledzi
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki octu
3 łyżki cukru
3 duże cebule
5 dag suszonych grzybów (prawdziwków)
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek ziarnistego pieprzu
2 ziarenka jałowca
Sól morska do smaku


Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku a jeśli są mało słone wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć na ręczniku papierowym,  pokroić na paski włożyć do słoja.

Grzyby suszone zalać zimną wodą w rondelku moczyć godzinę, po czym lekko posolić i gotować z jednym liściem laurowym około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Osączyć, wystudzić i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w piórka. 

Na głębszą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.


Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły.



Przy wigilijnym stole trudno sobie odmówić kolejnej porcji zupy grzybowej, pierogów, karpia czy śledzi, to sprawia, że święta są zazwyczaj ciężarem dla brzucha, z pomocą przychodzą nam preparaty które kupimy bez recepty takie jak Espumisan Max-wyrób medyczny CE skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. Delektujmy się jedzeniem bez obawy, że można poczuć się źle.




Pycha śledzik na świąteczny stół.

Wpis dodaję do Akcji "Świąteczne Tradycje"

Świąteczne tradycje

Smacznego!







2 komentarze:

  1. Przyznam, że tak nie robiłam śledzi. Mamy właśnie swój ulubiony przepis na śledzie i co roku je robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Równiez nigdy tak nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj