Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia
żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć
surowymi pokrojonymi warzywami i zalać
pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni.
1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
40 dag świeżych pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
1 cebula czerwona
Sól morska do posypania
Przyprawa do wieprzowiny do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia
Sos pomidorowy:
1 szklanka zimnej wody
20 dag koncentratu pomidorowego
½ szklanki ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na
grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące
pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do dużego
naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.
Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie,
paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na
cebuli .
Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku,
doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki
czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać równomiernie warzywa.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2
godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.
Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !