Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 stycznia 2019

Prosty chleb pszenno-żytni


Bardzo prosty do przygotowania,  domowy chlebek na śniadanie,  na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.

 Pszenno-żytni, o chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.

Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.

SKŁADNIKI:
35 dag mąki pszennej typ 550
15 dag mąki żytniej typ 720 Młynomag
1 torebka  suszonych drożdży
1  torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker
1 łyżka oliwy z bazylią
1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
400 ml ciepłej wody

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć   do natłuszczonej masłem prostokątnej  foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,  ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu  z prawdziwym masełkiem.







Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj