Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 15 września 2016

Powidła śliwkowe z piekarnika




Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z  obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem. 

Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia.

Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast.
Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass 



Składniki:

5 kg śliwek węgierek
75 dag cukru zwykłego lub brązowego
1 łyżeczka cynamonu
3-4 goździki

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.





Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pyszne. Zrobiłam 10 kg śliwek i dałam tylko 60 dag cukru i są ok. W tym roku będzie piernik z prawdziwymi powidłami. Dziękuję za przepis 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie! Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj