Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 marca 2019

Podudzia kurczaka po pekińsku


Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. 
Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto.

Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata
Polecam!




 SKŁADNIKI:

10-12 sztuk podudzi kurczaka

Marynata:
2 łyżki ketchupu
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
½ pomarańczy
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól himalajska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Nacieramy solą pieprzem i papryką.

W misce  mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami.

Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj