Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 marca 2019

Podudzia kurczaka po pekińsku


Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. 
Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto.

Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata
Polecam!




 SKŁADNIKI:

10-12 sztuk podudzi kurczaka

Marynata:
2 łyżki ketchupu
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
½ pomarańczy
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól himalajska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Nacieramy solą pieprzem i papryką.

W misce  mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami.

Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut –aż mięso nabierze złoto-brązowego koloru.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj