Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 26 kwietnia 2019

Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami


Risotto to popularna potrawa  północnej kuchni włoskiej i moje ulubione danie na ciepły obiad- jak wiecie już.

Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania. 
W wersji pomidorowej,   jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu.  

Risotto robię często gdy zostaje mi niedzielny rosół , tym sposobem nic się u mnie nie marnuje . 

Jedno z dań które domownicy jedzą z wielkim apetytem i zawsze są zadowoleni. 
Powinno to być coś co pobudza zmysły, kusi smakiem, zapachem oraz wyglądem a pomidorowe risotto takie właśnie jest.
 Przekonajcie się,  że z prostych składników można przygotować pyszny obiad.











Składniki na 4-5 porcji:

30 dag ryżu arborio
20 dag wędzonego chudego boczku
200 ml białego wytrawnego wina
½ kg szparagów zielonych
1 czerwona papryka
2 pomidory najlepiej malinowe
1 cukinia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
2 łyżki oliwy
2 -3 łyżki masła
Sól morska do smaku lub jarzynka
Świeżo mielony pierz do smaku
Ser parmezan lub grana padano do posypania

Sposób przygotowania:

Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę.
Na dużą głębszą patelnię wrzucić boczek i podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć całość aż zabulgocze,  wsypać suchy ryż, dodać oliwę i masło po dwóch minutach zalać winem, dusić do odparowania wina.

 Następnie oddać pokrojoną w kostkę paprykę  i  umyte i pokrojone na kawałki zielone szparagi. Wywar warzywny lub drobiowy, znakomicie w tej potrawie sprawdzi się też  rosół, doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo, partiami po jednej chochli wywar, każda następną chochlę wlewać jak wchłonie ryż.

W trakcie gotowania dodać pokrojone pomidory  i cukinię, całość gotować często mieszając aż ryż zrobi się miękki. Zajmuje to około 20-25 minut.
 Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze startym parmezanem, natychmiast podawać, gorące.

Można posypać posiekaną bazylią lub natką pietruszki.





Smacznego!







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj