Wiosna zdążyła już się rozgościć i cieszy nas kolorami,
korzystamy z pierwszych nowalijek i szczypiorku z własnego ogródka. Dietę
też zmieniamy powoli na lżejszą korzystając z dobrodziejstw tego co daje nam
natura.
Jeśli lubicie tosty nie tylko na słodko, ta propozycja z
pewnością przypadnie Wam do gustu.
Zapiekane w formie muffinek z
przepiórczym jajkiem, serem żółtym i awokado posypane cienkim szczypiorkiem to
raj dla podniebienia na wiosenne śniadanie.
Pamiętajcie, że sekretem smacznych tostów jest dobra jakościowo wędlina-do nich użyłam rewelacyjnego schabu z zalewy z dodatkiem jałowca z serii Kurpiowskie specjały Pekpol.
Tosty są chrupiące i bardzo smaczne, tak niewiele potrzeba aby upichcić coś dobrego na śniadanie czy ciepłą kolację. Jeśli nie macie dostępu do przepiórczych jajek z powodzeniem można zastąpić je zwykłymi-należy wybrać tylko jak najmniejsze.
Polecam!
Pamiętajcie, że sekretem smacznych tostów jest dobra jakościowo wędlina-do nich użyłam rewelacyjnego schabu z zalewy z dodatkiem jałowca z serii Kurpiowskie specjały Pekpol.
Tosty są chrupiące i bardzo smaczne, tak niewiele potrzeba aby upichcić coś dobrego na śniadanie czy ciepłą kolację. Jeśli nie macie dostępu do przepiórczych jajek z powodzeniem można zastąpić je zwykłymi-należy wybrać tylko jak najmniejsze.
Polecam!
Składniki na 6 porcji:
6 kromek tostowego pszennego chleba
6 plastrów schabu Pekpol
6 plasterków sera żółtego np. radamer
6 przepiórczych jajek
½ awokado
Sól i pieprz do smaku
Pęczek szczypiorku do posypania
Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Foremki na muffinki (miałam ceramiczną) wysmarować od środka
miękkim masłem.
Z chleba tostowego odkroić skórkę, następnie rozwałkować
lekko wałkiem i każdą kromkę umieścić w otworach formy, tworząc koszyczki.
W środek włożyć po plastrze schabu
i posypać pokrojonymi na kawałki
plasterkami sera żółtego, wbić po jednym przepiórczym jajku, doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Włożyć tosty do rozgrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu
góra dół i zapiekać 15 minut aż tosty
się zrumienią, będą chrupiące i jajko się zetnie (żółtko lepiej gdyby zostało
płynne)
Przed podaniem posypać pokrojonym awokado skropionym lekko
sokiem z cytryny i szczypiorkiem.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca, gorące.
Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z firmą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !