Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 21 maja 2019

Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście


Pyszny kremowy sernik z tych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie.
Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki.









Składniki:


Ciasto kakaowe:
30 dag mąki pszennej Młynomag
15 dag cukru
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
20 dag masła 82%
30 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
6 dużych  jaj od „szczęśliwych kurek”
2 budynie śmietankowe

Dodatkowo:
40-50 dag rabarbaru
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe:
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite.

Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c  piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut.

Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę.
 Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z cytryny, dodajemy po łyżce twarogu cały czas ucierając. Na sam koniec ubijamy osobno  białka na sztywną lśniącą pianę, dodajemy do masy serowej, ucierając delikatnie na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia.


Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, posypujemy na wierzchu pokrojonym na kawałki rabarbarem. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 50 minut . Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Zimny sernik oprószamy cukrem pudrem.



Słodkich wypieków!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj