Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 22 maja 2019

Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami



Taką kolorową i słodką kuchnię zapamiętałam z dzieciństwa i wciąż uważam, że ona taka jest. Wiosną i latem dużo czasu spędzało się na dworze , w sezonie chodziliśmy do lasu na słodkie jagody, to nic, że potem rąk nie można było domyć, szorowaliśmy je w balii pod studnią ale i tak nie wiele to zdało J

Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami  a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie  przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. 

Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie.





Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury  Wielkopolskiej które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy!  są naturalne bez ulepszaczy i konserwantów.

 W ofercie Manufaktury znajdziecie wiele zdrowych i naturalnych produktów-bez chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i jesienne przysmaki  jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. 

Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J







Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej:

Ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka mąki pszennej typ 500
4 jajka
Szczypta soli

Krem:
½ litra śmietany kremówki 30-36%
2 pełne łyżki sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 /2 łyżeczki pasty waniliowej
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

Ptysie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje i masło rozpuści wsypać mąkę energicznie mieszając, chwilę gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku każde następne gdy poprzednie się połączy , miksujemy aż uzyskamy gęste kremowe ciasto.

Masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką o kształcie dużej gwiazdy. Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe kształty, zachowując odstęp od siebie bo ptysie urosną duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół.

Krem śmietankowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz  cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować.

Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć po łyżeczce jagód osączonych z syropu od Manufaktury Wielkopolskiej . Oprószyć grubo pudrem schłodzić i podawać. Pycha!





 Słodkich wypieków!

Uwaga!
do 30 czerwca 2019. w sklepie Manufaktura Wielkopolska na hasło: Durszlak10  dostaniecie  10% rabat na całe zakupy.




4 komentarze:

  1. O tak, trafiłaś tym przepisem w 10-tkę, uwielbiam ptysie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptysie uwielbiam, a z jagodami muszą być jeszcze lepsze!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie są,jagody od Manufaktury rewelacyjnie podkreśliły ich smak 😋

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj