Sałatka warstwowa która będzie hitem każdego letniego
przyjęcia. W rankingu warstwowych sałatek zajmuje bardzo wysokie miejsce i
słusznie bo jest przepyszna. Najlepiej smakuje po solidnym schłodzeniu.
Najlepiej ją robić w dzień podania. Nadaje się również na grilla.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na dwa średnie półmiski:
15 dag ryżu basmati
2 malinowe pomidory dość jędrne
1 długi ogórek
2 cebule
5 jajek
15 dag sera żółtego
1 mała puszka kukurydzy
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypioru z dymki
1 sos grecki lub włoski do sałatek –użyłam Knorr
3 łyżki oliwy
½ słoiczka majonezu
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż najlepiej w torebce ugotować w lekko osolonym wrzątku na sypko, odcedzić,
wystudzić, wsypać do miski. Wystudzony
ryż wmieszać z sosem greckim i oliwą, wyłożyć na dno szklanego półmiska.
Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić. Tak samo obraną i umytą rzodkiewkę.
Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić
w kostkę.
Sałatkę ułożyć warstwo w następującej kolejności:
Ryż- Pomidory z cebulką –cienka warstwa majonezu- ogórek-jajka
z kukurydzą , sól i pieprz oraz starty lub pokrojony ser-warstwa
majonezu-rzodkiewka i szczypiorek.
Smacznego!
Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńWszystkie moje ulubione składniki
OdpowiedzUsuńZrobię napewno
OdpowiedzUsuń