Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 8 maja 2019

Ciasto rajskie z rabarbarem


Zapach i smak wiosny zamknięty w tym słodko-kwaśnym deserze bez pieczenia. Lubicie rabarbar ? ja uwielbiam w ciastach. 

Dla mnie smak rabarbaru to wspomnienie z dzieciństwa, gdzie Mama zawsze co sobotę piekła puchate drożdżowe ciasto z kawałkami majowego rabarbaru posypane maślaną kruszonką. Jak to ciasto smakowało!  Bardzo często też robiła  konfiturę z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy i imbiru-mówię Wam poezja! Jak będę mieć chwilę to zrobię wg jej receptury i podzielę się z Wami.  

Maj to przepiękny miesiąc, szkoda , że trwa tak krótko J  miesiąc urodzin mojej Mamy, za chwilę też  Dzień Matki, mamy co świętować i to ciasto dedykuję właśnie jej, to co dziś umiem i czym dzielę się z Wami to tylko i wyłącznie jej zasługa, no może moje chęci J

Rajskie ciasto  na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto.





Blaszka 25/30 cm

Składniki:
40 dag herbatników maślanych

Warstwa rabarbarowa:
1 kg rabarbaru
1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego
1 łyżeczka soku z cytryny
¼ szklanki wody
2 cytrynowe galaretki

Warstwa serowa:
½ kg półtłustego twarogu
2 szklanki śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 cytrynowa galaretka
1 szklanka gorącej wody

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
Opcjonalnie zielony barwnik

Dodatkowo:
Wiórki kokosowe do posypania-białe

Sposób przygotowania:

Masa rabarbarowa:
Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż zacznie się rozpadać i będzie mus. Dodać sok z cytryny. Zestawić z ognia i do gorącej masy wsypać 2 cytrynowe galaretki. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć pergaminem, na dnie blachy ułożyć warstwę herbatników ściśle obok siebie, wylać tężejącą już masę rabarbarową, rozprowadzić łyżką, przykryć kolejną warstwą herbatników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do wystudzenia.
Półtłusty twaróg zmielić w maszynce do mięsa.
Schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem pod koniec wsypać cukier puder dodać twaróg, chwilę zmiksować na wolnych obrotach na koniec wlać zimną ale płynną galaretkę. Ponownie zmiksować.
Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Lukier:
W kubeczku wymieszać cukier puder z mlekiem oraz sokiem z cytryny oraz odrobiną zielonego barwnika, polać ciasto, posypać wiórkami i chłodzić całą noc w lodówce


Smacznego J

Czytelników bloga zapraszam na stronę Manufaktura Wielkopolska  jeśli zrobicie zakupy, na hasło Durszlak10
Otrzymacie 10% rabat.
Promocja trwa do 30.06.2019 r.









5 komentarzy:

  1. Ma Pani prawdziwe serce do ciast! Poprosimy o kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie i na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudowny! Na pewno zrobię!
    Jaki dokładnie ser pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły twaróg w kostce lub mielony z Piątnica.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj