Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 maja 2019

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem


Szukacie  pomysłu na wiosenną zdrową przekąskę  ? Dobrze trafiliście  ! Dziś propozycja na szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i suszonymi pomidorami, całość doprawiona gruboziarnistym mielonym pieprzem i  świeżym koperkiem, brzmi pysznie i takie jest.

Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Wędzony łosoś MOWI w tym wydaniu na pewno przypadnie wszystkim do gustu.





SKŁADNIKI:

Szpinakowe naleśniki-10 sztuk

3 duże  jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
7 dag świeżego szpinaku
szczypta soli 
Oliwa do smażenia

Łososiowe nadzienie:

1/2 kg  zmielonego półtłustego twarogu
20 dag wędzonego łososia Mowi
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki kwaśnej  śmietany 18%
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
10 liści sałaty masłowej
Sól morska do smaku
Grubo mielony  czarny pieprz do smaku


Przygotowanie naleśników;
Ciasto:
Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.

W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.


Nadzienie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone  pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.

 Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.




Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj