Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 maja 2019

Zielone roladki z serkiem, warzywami i łososiem


Szukacie  pomysłu na wiosenną zdrową przekąskę  ? Dobrze trafiliście  ! Dziś propozycja na szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i suszonymi pomidorami, całość doprawiona gruboziarnistym mielonym pieprzem i  świeżym koperkiem, brzmi pysznie i takie jest.

Świeże i lekkie danie w mgnieniu oka znajdzie amatorów, w tym przypadku smaki dopełniają się nawzajem. Wędzony łosoś MOWI w tym wydaniu na pewno przypadnie wszystkim do gustu.





SKŁADNIKI:

Szpinakowe naleśniki-10 sztuk

3 duże  jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
7 dag świeżego szpinaku
szczypta soli 
Oliwa do smażenia

Łososiowe nadzienie:

1/2 kg  zmielonego półtłustego twarogu
20 dag wędzonego łososia Mowi
6 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 łyżki kwaśnej  śmietany 18%
1 duży pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
10 liści sałaty masłowej
Sól morska do smaku
Grubo mielony  czarny pieprz do smaku


Przygotowanie naleśników;
Ciasto:
Do kielichowego blendera wrzucamy umyty szpinak, wlewamy wodę i miksujemy na gładko bez widocznych drobinek szpinaku.

W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na pianę, wlewamy wodę ze szpinakiem, mleko, wsypujemy mąkę pszenną i miksujemy na gładkie naleśnikowe ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię natłuszczoną odrobiną oliwy, wlewamy porcję ciasta i smażymy 10 jednakowych cienkich naleśników.


Nadzienie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki lub rozdrabniamy widelcem, koperek drobno siekamy, suszone pomidory osączone z zalewy drobniutko kroimy w kostkę, umytą rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Twaróg mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pieprzem, dodajemy łososia ,suszone  pomidory , rzodkiewkę i koperek całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Liście sałaty myjemy dokładnie osuszamy.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia i układamy liście sałaty.

 Następnie naleśniki zawijamy w ciasny rulon odkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie kroimy na ukośne około 3 cm plastry, układamy na półmisku, dekorujemy koperkiem i podajemy.




Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj