Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 15 lipca 2019

Deser kokosowy z chia, czekoladą i borówkami


Deser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 
Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!


Syrop klonowy w deserze możemy zastąpić brązowym cukrem , wszystkie składniki do przygotowania deseru możecie kupić w sklepie Kuchnie Świata-szeroki asortyment i wspaniałe jakościowo produkty.







Składniki na 4 porcje/

1 puszka mleczka kokosowego
4 pełne łyżki nasion  chia
4 łyżki wiórek kokosowych białych
3 łyżki syropu klonowego
10 dag deserowej czekolady
30 dag borówki amerykańskiej
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. 

Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy po łyżce wiórków do każdego pucharka, pędzelkiem  na ściankach robimy esy floresy z czekolady , zostawiamy do wystygnięcia.

Resztę mleka kokosowego  mieszamy z syropem klonowym oraz nasionkami chia, odstawiamy na 15 minut, gdy masa zacznie się żelować wlewamy po równo do pucharków.


Na wierzchu posypujemy owocami borówki i dekorujemy melisą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Podajemy schłodzony.



Smacznego!



4 komentarze:

  1. Zanosi na przepyszny, jeszcze lepiej wygląda.
    Zapraszam do mnie na blog, jeżeli wiersze nie przerażają ;)

    http://humanoidtk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser jest WOW! Świetny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj