Czasem są takie jesienne dni kiedy wypada je osłodzić, najlepiej aromatyczną herbatą i kawałkiem pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor .
Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu
śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe blaty, choć słodki to orzeźwiający. Cytrynowy krem który użyłam do wypieku, najwyższej jakości kupicie w Kuchnie Świata.
Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .
Blaty można
upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem
bezy wcale nie jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości.
Zawsze go
piekę gdy zostaną mi białka od
szarlotki.
Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm
5 białek dużych jaj
25 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 łyżki lemon curd
2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych
Plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy
stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i
lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę
ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.
Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa
okręgi o podanej średnicy, wykładamy po równo bezę, formujemy okrąg.
Piekarnik nagrzewamy
do 150*c -termoobieg, wkładamy bezę i temperaturę
natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy
bezę 2 godziny. Studzimy w
piekarniku . Można zostawić na całą noc.
Krem śmietanowy:
Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec
cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy .
Blat bezowy układamy na paterze, smarujemy kremem lemon curd, wykładamy
połowę kremu śmietanowego, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu,
posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami, dekorujemy plasterkami cytryny.
Chłodzimy torcik 30 minut w lodówce i podajemy.
Słodkich wpieków!
Wow prezentuje się pięknie.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki. Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuń