Kuchnia indyjska to ogromne bogactwo przypraw i aromatów, a także bogactwo
potraw wegetariańskich , hindusi z biedniejszych regionów przez wielki musieli
radzić sobie bez mięsa , co w pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy
pamiętać też o tym , że w tej kuchni nie
należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee.
W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem.
Dziś proponuję gęstą, sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie
soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir z dodatkiem mleczka
kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość
pieprzu cayenne . Polecam!
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 litr domowego bulionu warzywnego lub rosołu
1 szklanka mleczka kokosowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 świeża papryczka –pieprz Cayenne
2 łyżki masła ghee
1 liść laurowy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
Szczypta chili do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać
masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry i mielony imbir, pieprz
kolorowy zmiażdżony w moździerzu wymieszać, wsypać suchą soczewicę i smażyć
całość minutę.
Wlać gorący bulion, dodać liść laurowy , gotować na wolnym
ogniu do momentu aż soczewica stanie się miękka, dodać posiekaną świeżą
papryczkę ewentualnie doprawić do smaku,
wlać mleczko kokosowe, zagotować, rozlać na talerze i podawać.
Smacznego!
apetyczna zupa; moje smaki
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
UsuńZapowiada się bardzo smacznie, ładny kolor wyszedł
OdpowiedzUsuń