Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 4 maja 2020

Ciasto krówkowo-śmietankowe bez pieczenia


Bardzo słodziutkie i smaczne ciasto na herbatnikach bez pieczenia. Dla prawdziwych łasuchów słodkości. Robi je się szybko a je ze smakiem. Ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Prawdziwa uczta dla podniebienia.









Składniki na blaszkę 25/30 cm

40 dag herbatników maślanych
1 puszka masy kajmakowej  waniliowej lub toffi

Krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
650 ml mleka
20 dag masła
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
Krem budyniowy:
Budynie wymieszać w ½ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać rózgą do momentu  bulgotania i zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch, miksując  dodawać po łyżce zimnego budyniu, wlać ekstrakt migdałowy, miksować do uzyskania gładkiego kremu.


Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone  umieścić w misce wsypać cukier puder zmiksować  na gesty krem.

Kajmak w puszce wymieszać na jednolitą gładką masę łyżką tak aby dało się rozsmarować na herbatnikach.

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


W blaszce wyłożonej pergaminem ułożyć na dnie warstwę herbatników, rozsmarować kajmak, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, na wierzchu rozsmarować krem śmietanowy, posypać startą czekoladą. 

Ciasto przykryć folią aluminiową włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj