Bardzo proste i aromatyczne weekendowe ciasto, które każdemu się uda nawet
tym nie wprawionym w pieczeniu. Jest wilgotne i słodkie.
Przepis istnieje w moim starym zeszycie od lat,
kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo
smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta.
Składniki na blaszkę 25/30
Ciasto:
5 jajek
2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
1 ¼ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki wody gazowanej
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker
Polewa:
5 dag masła
3 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 listek żelatyny
Dodatkowo:
50 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier razem z cukrem
waniliowym ubić do uzyskania gęstej jasnej masy. Wlać cienkim strumieniem wodę
gazowaną oraz olej.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia (bez 3 łyżek) zmniejszając obroty miksera do
minimum powoli wsypywać mąkę, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2
części do jednej wsypać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao, delikatnie
wmieszać w ciasto.
Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia, wylewać na przemian
jasne i ciemne ciasto, delikatnie przemieszać wykałaczką tworząc z ciasta esy
floresy. Piec w temp 1758c przez 45-50
minut (do suchego patyczka)
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie.
Pozostałe
składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, zestawić
z ognia do gorącej masy dodać odciśniętą w dłoniach żelatynę wymieszać do
połączenia.
Gotową polać ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !