Poranne chwile i śniadanie to dla wielu z nas moment tylko
dla siebie lub czas na zgromadzenie przy stole całej rodziny.
Tej wiosny wszystko się zmieniło…czas
spowolnił, nie takiej wiosny chcieliśmy... pandemia jednak ma też swoje dobre strony, mamy wreszcie trochę więcej
czasu na najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak często przecież jedzony w
biegu.
Wiosna zdążyła już się rozgościć i cieszy nas kolorami, korzystamy z
pierwszych nowalijek i szczypiorku z własnego ogródka. Dietę też zmieniamy
powoli na lżejszą korzystając z dobrodziejstw tego co daje nam natura.
Chrupiące
tostowe koszyczki ze świeżymi szparagami, i odrobiną przyprawy Vegeta Natur z
dodatkiem malutkiego i zdrowego przepiórczego jaja, dadzą nam energię i zapewnią
dobry nastrój na resztę dnia-spróbujcie tego połączenia, gwarantuję -pyszne!
Składniki dla niej i dla niego:
6 kromek tostowego pszennego chleba
6 plastrów gotowanej szynki
6 przepiórczych jajek
50 g ostrego sera żółtego
3 świeże zielone szparagi
½ awokado
Vegeta Natur z czosnkiem do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Świeże szparagi pokroić na małe kawałki , krótko zblanszować
w osolonej wodzie (około 3 minuty), odcedzić na sitku. Zostawić do
wystygnięcia.
Foremki na muffinki (miałam ceramiczną) wysmarować od środka
miękkim masłem.
Z chleba tostowego odkroić skórkę, następnie rozwałkować
lekko wałkiem i każdą kromkę umieścić w otworach formy, tworząc koszyczki.
W środek włożyć po plastrze szynki i szparagi, posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym, wbić po jednym przepiórczym jajku, doprawić do smaku czosnkową Vegetą Natur i świeżo zmielonym pieprzem.
Włożyć tosty do rozgrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 15 minut aż tosty się zrumienią, będą chrupiące i jajko się zetnie (żółtko lepiej gdyby zostało płynne)
Przed podaniem posypać pokrojonym awokado skropionym lekko sokiem z cytryny .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !