Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 21 maja 2020

Tostowe koszyczki z szynką, serem, szparagami i przepiórczym jajem z awokado


Poranne chwile i śniadanie to dla wielu z nas moment tylko dla siebie lub czas na zgromadzenie przy stole całej rodziny.
 Tej wiosny wszystko się zmieniło…czas spowolnił, nie takiej wiosny chcieliśmy... pandemia jednak ma też  swoje dobre  strony, mamy wreszcie trochę więcej czasu na najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak często przecież jedzony w biegu. 

Wiosna zdążyła już się rozgościć i cieszy nas kolorami, korzystamy z pierwszych nowalijek i szczypiorku z własnego ogródka. Dietę też zmieniamy powoli na lżejszą korzystając z dobrodziejstw tego co daje nam natura.

 Chrupiące tostowe koszyczki ze świeżymi szparagami, i odrobiną przyprawy Vegeta Natur z dodatkiem malutkiego i zdrowego przepiórczego jaja, dadzą nam energię i zapewnią dobry nastrój na resztę dnia-spróbujcie tego połączenia, gwarantuję  -pyszne!














Składniki dla niej i dla niego:

6 kromek tostowego pszennego chleba
6 plastrów gotowanej szynki
6 przepiórczych jajek
50 g ostrego sera żółtego
3 świeże zielone szparagi
½ awokado
Świeżo mielony pieprz do smaku
Masło do wysmarowania formy



Sposób przygotowania:

Świeże szparagi pokroić na małe kawałki , krótko zblanszować w osolonej wodzie (około 3 minuty), odcedzić na sitku. Zostawić do wystygnięcia.
Foremki na muffinki (miałam ceramiczną) wysmarować od środka miękkim masłem.
Z chleba tostowego odkroić skórkę, następnie rozwałkować lekko wałkiem i każdą kromkę umieścić w otworach formy, tworząc  koszyczki.






W środek włożyć po plastrze szynki  i szparagi,  posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym,  wbić po jednym przepiórczym jajku, doprawić do smaku  czosnkową Vegetą Natur  i świeżo zmielonym pieprzem.


Włożyć tosty do rozgrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać  15 minut aż tosty się zrumienią, będą chrupiące i jajko się zetnie (żółtko lepiej gdyby zostało płynne)
Przed podaniem posypać pokrojonym awokado skropionym lekko sokiem z cytryny .

Podawać od razu po wyjęciu z pieca, gorące.





Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj