Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 30 czerwca 2020

Nadziewane roladki schabowe duszone w kremowym sosie z warzywami


Bogate w smaki i bardzo pyszne danie obiadowe. Roladki schabowe nadziewane porem, serem i suszonymi pomidorami duszone w kremowym sosie z warzywami. Do tych roladek polecam młode ziemniaczki i ulubioną surówkę . Nic więcej nie potrzeba. Choć czasochłonne to dla smaku warto.
Naprawdę pycha!












Składniki na 6-7 porcji:

6-7 grubszych plastrów schabu bez kości
6-7 plastrów sera żółtego
6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 pory
1 szklanka mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, groszek)
2 ząbki czosnku
10 dag pleśniowego serka  np. brie
1 łyżka mąki + mąka do obtoczenia mięsa
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu lub bulionu domowego
3 łyżki oleju
1 łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz do smaku
świeży koperek do posypania

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety . delikatnie solimy i posypujemy pieprzem z jednej strony.
Na każdym kładziemy po plastrze sera i posypujemy cienko pokrojonym porem oraz pokrojonymi na paski  suszonymi  pomidorami , zawijamy ciasno w roladki.
 Można dla pewności spiąć wykałaczkami.
 Obtaczamy w mące.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej  z masłem, obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zezłocą, wyciągamy na talerz.

Na tłuszcz z patelni wrzucamy resztę pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, wsypujemy łyżkę mąki i cały czas mieszając prażymy  mąkę przez minutę, następnie nie przestając mieszać wlewamy mleko i dokładnie mieszamy tak aby mąka dobrze się rozprowadziła, wlewamy gorący rosół lub bulion, wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną z groszkiem, doprowadzamy do wrzenia, do patelni wkładamy roladki układając obok siebie, zmniejszamy ogień do minimum, ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i pod przykryciem dusimy całość około 15 minut, pod koniec dodajemy kremowy serek, dusimy chwilę aż wszystko się połączy. 


Zestawiamy z ognia. 
Gorące posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj