Co może być lepszego na letni obiad niż pieczone mięso z
piekarnika które praktycznie robi się samo? Docenią przepis zabiegani i zapracowani.
Nie trzeba być wykwalifikowanym szefem kuchni aby dobrze i
smacznie zjeść. Sama miłość do jedzenia jednak nie wystarczy, najważniejsza jest pasja,
dobry pomysł i fantazja kulinarna.
Chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi!
Chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi!
Karkówka zamarynowana w ketchupie w dobrych ziołach i
zdrowej oliwie Gallo , jest mięciutka, aromatyczna i naprawdę smaczna! Do tego
młode gotowane ziemniaczki i nic więcej do dobrego polskiego obiadu nie trzeba
. Skusicie się na pomysł ? Połączenie
smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto!
Składniki na 6 dużych porcji:
1 kg chudej karkówki
3-4 cebule
8 świeżych pieczarek
Marynata:
¾ szklanki pikantnego ketchupu
¼ szklanki wody
2 łyżki musztardy klasycznej
2 łyżki oliwy Gallo Classico
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
Pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem
papierowym , pokroić na 6-8 sztuk grubych plastrów nie rozbijać. Cebulę obrać
pokroić na krążki . Pieczarki na grube ćwiartki.
Przygotować marynatę:
Ketchup połączyć w szklanej miseczce z oliwą, musztardą i wodą , dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, wsypać wszystkie przyprawy łącznie z solą i odrobiną pieprzu do
smaku, dokładnie wymieszać.
Każdy plaster karkówki obtoczyć w marynacie ułożyć
w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły na siebie, resztę marynaty
wyłożycćna mięso.
Posypać pieczarkami i przykryć pierzynką z pokrojonej cebuli.
Odstawić na godzinę w temp pokojowej.
Następnie piec w nagrzanym do 180*c na
grzaniu góra dół 1,5-2 godziny aż karkówka będzie mięciutka. Przed podaniem
posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !