Jesień ! Sezon na
dynię można uznać za rozpoczęty, nie wiem jak u Was, ale u mnie na ogrodzie w
tym roku obrodziła obficie.
Stragany na ryneczku również już kuszą soczystym
kolorem jesieni.
Żal z tych dobroci nie korzystać w pełni. Dziś mam dla Was
propozycję na pyszne aromatyczne i nieco pikantne curry z dyni, marchewki,
soczewicy i oczywiście mleczka kokosowego które wspaniale podbija smak. Curry
możecie podać z ryżem basmati ugotowanym na sypko.
Ciepły obiad lub kolacja
gwarantowana w 30 minut. Polecam :)
Przepis na 3 porcje/
25 dag marchewki
25 dag dyni Hokkaido
10 dag czerwonej soczewicy
1 szklanka mleka kokosowego
1 cebula
1 ł pełna łyżka masła ghee
1 łyżeczka indyjskiego curry lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sól do smaku
¼ świeżej papryczki chili
Dodatkowo:
Ryż basmati
Przygotowanie:
Marchewkę oskrobać , umyć pokroić w kostkę, tak samo wydrążoną
z nasion dynię Hokkaido-skórki nie należy obierać bo przy tej odmianie jest
mięciutka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W szerokim rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę i
zeszklić do momentu aż będzie złocista, wsypać curry lub dodać pastę , chwilę
smażyć, dodać pokrojone warzywa ,wsypać suchą czerwoną soczewicę zalać szklanką wody i gotować 5 minut, po tym
czasie wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą , dodać papryczkę chili, łyżeczkę
koncentratu pomidorowego i gotować aż warzywa będą miękkie a soczewica
ugotowana. Podawać z ugotowanym na sypko
ryżem .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !