Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 15 października 2020

Tarta jabłkowo-pomarańczowa

 

Prawdziwie jesienna tarta z nadzieniem z winnych jabłek i soczystej pomarańczy, na kruchym cieście z bezową pianką. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość tworzy pyszną kompozycję którą zachwycą się zarówno dorośli jak i dzieci. Z filiżanką gorącej aromatycznej herbaty smakuje wybornie. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia.

Gorąco zachęcam do pieczenia!







 

Okrągła forma do tarty o śr 28 cm

 

Składniki :

Kruche ciasto:

15 dag mąki pszennej

15 dag mąki krupczatki

15 dag masła

8 dag cukru

4 żółtka

1 płaska  łyżeczka cukru ze skórką  pomarańczową  Dr.Oetker

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1 kg jabłek-szara reneta

1 pomarańcza

5 dag cukru

1 łyżeczka  cukru z pomarańczą 

½ łyżeczki cynamonu Dr.Oetker

Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Beza:

4 białka

20 dag drobnego cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

 Ciasto:

Mąkę pszenną wymieszać dokładnie w misce z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło oraz żółtka, wsypać cukry i zagnieść gładkie kruche ciasto. Ciasto rozwałkować przez warstwy papieru pergaminowego na okrąg wielkości formy tarty. Delikatnie przełożyć do lekko natłuszczonej formy na tartę , poodciskać na brzegach i bokach.  Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

 

Nadzienie:

Obrane jabłka pokroić na kawałki, pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą , zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, z  pomarańczy wycisnąć sok dodać  razem ze skórką do jabłek, wsypać cukry i dodać  szczyptę mielonej gałki muszkatołowej,  całość smażyć w rondelku na wolnym ogniu około 5-7 minut  aż jabłka zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującej się masy i zagęścić jabłka .

Zestawić  z ognia, wystudzić.

 

Beza:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy masa będzie gęsta, cały czas miksując wsypywać partiami cukier aż do skończenia. Miksować do momentu aż nie będzie żadnych grudek cukru. Masa ma być zbita i lśniąca.

 

Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół.

 

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, dno posypać cynamonem, wyłożyć masę jabłeczną, wyrównać, wyłożyć bezę.

Włożyć tartę do nagrzanego piekarnika piec 25 minut, po tym czasie wierzch tarty nakryć folią aluminiową i  wyłączyć górną grzałkę piekarnika, piec na samej dolnej następne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić piekarnik zostawić do całkowitego wystygnięcia.





Słodkich wypieków!

 

 

 

 

 

3 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto wielokrotnie,jest super smaczne😋,i bardzo ładnie się prezentuje 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam wielokrotnie, pyszne smakuje 😋super się prezentuje,polecam, ciasto na każdą okazję 👍

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj