Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne!
Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam.
Forma 25/30 cm
Ciasto:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
5 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
20 dag miękkiego masła
20 dag serka mascarpone
40 dag nutelli
25 dag suszonych śliwek
150 ml rumu
Poncz:
100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki rumu
Dodatkowo:
4 pełne łyżki powideł śliwkowych
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
150 ml słodkiej 30 % śmietanki
Dowolna posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Olej, wodę i jedną szklankę drobnego cukru oraz kakao umieścić razem w rondelku, podgrzewać aż masa się zagotuje a cukier rozpuści. Zestawić z ognia, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Mąkę tortową wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać łyżka po łyżce resztę drobnego cukru, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować, wlać wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Wsypać mąkę i wymieszac delikatnie samą rózgą, tylko do połączenia, aby nie utracić konsystencji piany.
Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem-tylko samo dno, boków niczym nie natłuszczać..
Piec przez 45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem:
Suszone śliwki drobno pokroić na kawałki, włożyć do miseczki zalać rumem i odstawić na minimum 3 godziny aby wchłonęły całkowicie alkohol.
Miękkie masło krótko utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką.
Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem.
Przełożenie:
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć połową kawowego ponczu, posmarować śliwkowymi powidłami, wyłożyć krem, przykryć drugą warstwą ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć resztą ponczu.
Polewa:
Śmietankę dobrze podgrzać aż będzie gorąca, dodać połamaną na kawałki czekoladę, chwilę odczekać i całość wymieszać aż będzie gładka jednolita konsystencja, polać ciasto, udekorować dowolnie. Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !