Delikatny kurczak wspaniale komponuje się z warzywami i ostrzejszym sosem. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety i szukacie nowych ciekawych pomysłów, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Wystarczą dobrze dobrane składniki i rozgrzana patelnia Jupiter.
Trwała funkcjonalna, lekka i pojemna. Doskonale nadaje się nie tylko do smażenia ale także do duszenia różnych potraw. Jest wykonana z wysokiej jakości aluminium. Warto w niej zwrócić uwagę na uchwyt. Rączka patelni wykonana została z nieprzewodzącego ciepła tworzywa sztucznego, które zapewnia wygodny i pewny chwyt a także pozwoli uniknąć poparzeń. Dostosowana do wszystkich rodzajów płyt grzewczych , także do indukcyjnych. Specjalna powłoka zapobiega przywieraniu. Nadaje się również do mycia w zmywarce. Jej zaletą jest także niska cena i dostępność. Polecam.
Więcej na stronie sklepu Galicja.
Składniki na 4 porcje/
4 pojedyncze filety z kurczaka
12 cienkich plasterków surowego boczku
35 dag mrożonej fasolki szparagowej
15 dag świeżego szpinaku
1 duża cebula
4 łyżki oleju z awokado
1 szklanka bulionu lub rosołu
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki delikatnej musztardy
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypior z cebuli dymki do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z każdej strony solą, przyprawą do drobiu i pieprzem, uformować w zgrabne pakieciki i owinąć dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.
Na patelni rozgrzać olej z awokado obsmażyć pod przykryciem mięso z każdej strony do momentu aż boczek będzie rumiany. Przełożyć do ogrzanego talerza na czas przygotowania sosu.
Na tłuszczu ze smażenia zeszklić pokrojoną w kostkę dużą cebulę, gdy będzie miękka dodać mrożoną fasolkę oraz umyty i osuszony szpinak, poddusić 5 minut, po czym włożyć mięso, zalać gorącym bulionem, dusić na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, wlać śmietankę wymieszaną z musztardą, dodać serek mascarpone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zagotować aby składniki się połączyły. Zestawić z ognia. Podawać gorące posypane szczypiorem z dymki, najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Idealny obiad dla mojego męża;)
OdpowiedzUsuń