Dziś propozycja obiadowa jaką większość z nas lubi-szybka, smaczna i sycąca. Cały obiad z dużej żeliwnej patelni w 30 minut. Makaron większość z nas jada w zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni. Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze.
Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam Wam jakiś czas temu na blogu, do nabycia w sklepie internetowym Cookin jestem z tych naczyń mega zadowolona J
Składniki na 3 porcje
3 szklanki drobnego makaronu penne
40 dag świeżego szpinaku
20 dag dojrzewającej hiszpańskiej kiełbasy Fuet Extra lub chorizo
250 ml słodkiej śmietanki 18%
10 dag serka z przerostem niebieskiej pleśni
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z awokado
Sól morska do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Szczypta białego pieprzu
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, wlać oliwę z awokado, zeszklić pod przykryciem, dodać pokrojoną na cieniutkie plasterki kiełbasę, chwilę razem podsmażać, dodać świeży szpinak i zamieszać, gdy tylko „zwiędnie” dodać pokruszony pleśniowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zagotować. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić na patelnię, nie przelewać makaronu zimną wodą, tylko wtedy obklei sos makaron, całość dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Nie przepadam za chorizo, ale w takim wydaniu chętnie bym go skosztowała :)
OdpowiedzUsuń