Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i papryki na mleczku kokosowym z dodatkiem pomidorowego przecieru, aromatyczna, rozgrzewająca i pożywna, doprawiona pikantnymi przyprawami.
Użycie czerwonej soczewicy jest kluczem do sukcesu. Gotuje się szybko. Polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle ghee dzięki czemu zyska na niebanalnym smaku. Orientalne danie które sprawdzi się na bezmięsny obiad. Bardzo polecam, zapraszam w kulinarną podróż J
*Wszystkie produkty kupicie w sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na 4 porcje:
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża czerwona cebula
1 żółta papryka
4 ząbki czosnku
½ szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego ghee
300 ml mleczka kokosowego
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka garam masala
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
Sól selerowa do smaku
Natka pietruszki lub kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło ghee, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem, gdy zmięknie wsypać suchą czerwoną soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wsypać wszystkie przyprawy i chwilę całość przesmażyć aż zacznie wydzielać aromat.
Zalać gorącym bulionem, wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, całość gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i sokiem z cytryny.
Rozlać do miseczek, podawać z kleksem mleczka kokosowego.
Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Jeszcze nie robiłam takiej zupy, a zapowiada się kusząco:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczna zupka. :) Lubię takie smaki więc zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńW składnikach jest żółta papryka a potem w przepisie jej nie ma. W którym momencie ją dodać?
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
Usuń