Świetne połączenie smaków słodko ostrych. Delikatne mięso jakim jest kurczak, duszone z warzywami w połączeniu ze słodko-ostrym sosem z mango i ryżem, stanowi pełnowartościowy jednodaniowy posiłek i prawdziwą ucztę dla podniebienia. Fajny pomysł na ekspresowy obiad. Smaki bardzo dobrze się uzupełniają, potrawę podkreślił dodatek limonki.
Wszystkie składniki kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Świetne produkty i ekspresowa dostawa. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
4 pojedyncze filety z kurczaka
30 dag ryżu basmati
32 dag chutney z mango
½ pora
1 ząbek czosnku
40 dag mieszanki warzywnej: marchewka, fasolka, groszek
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
100 ml sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka soku z limonki
Do podania :
Natka pietruszki
Cząstki limonki
Przygotowanie;
Ryż basmati ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę wrzucić na dużą suchą patelnię, oprószyć kurkumą i curry, wlać olej, sos sojowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie mięso usmażyć, gdy straci swoją surowość dodać pokrojony por oraz mieszankę warzywną, dusić pod przykryciem 6-8 minut. Następnie dodać chutney z mango ze słoiczka, poddusić krótką chwilę, wsypać ugotowany ryż, doprawić do smaku sokiem z limonki ewentualnie dosolić- ja już nie doprawiałam solą ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
Całość podsmażać razem 5 minut, rozłożyć na talerze, oprószyć natką i podawać z cząstkami limonki. Pycha.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !