Weekendowe bardzo szybkie i proste ciasto do przygotowania z sezonowymi owocami letnimi w moim przypadku z truskawkami, ale można je upiec np. z malinami lub borówkami a nawet agrestem, w każdym wydaniu smakuje pysznie, jest puszyste a zarazem wilgotne więc nie zapychające. Bardzo polecam do filiżanki popołudniowej herbaty.
Blaszka 25/30 cm
Składniki:
4 duże jajka
25 dag cukru
16 g cukru z wanilią Dr.Oetker
15 dag suchej kaszy manny
35 dag mąki pszennej tortowej Młynomag
20 dag kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu
50 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
70 dag drobniejszych truskawek
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Sekretem udanego ciasta są składniki o jednakowej temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta.
Jajka wbić do miski wsypać cukier oraz cukier z wanilią, miksować około 10 minut na szybkich obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej prawie białej piany.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz manną.
Do gęstej masy jajecznej dodać śmietanę oraz olej, wmieszać miksując na niskich obrotach, wsypać suche składniki i delikatnie szpatułką lub rózgą od miksera wymieszać. Tak aby masa była jednolita.
Wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę, wyrównać, posypać umytymi i osuszonymi truskawkami. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 45-50 minut na grzaniu góra dół.
Ostudzone oprószyć leciutko cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Bardzo ciekawy te dodatek suchej kaszy. W zeszłym roku robiłam podobne ciasto, ale bez kaszy
OdpowiedzUsuńA czy można owoce mrożone?
OdpowiedzUsuńNie polecam.
Usuń