Bardzo prosta i jakże bogata w smaku sałatka na kolację, lunch czy do wzięcia do pracy w pojemniczku. Bardzo pożywna . Słony ser doskonale współgra z lekko słodkim dressingiem. Szybka do przygotowania. Oszczędzając na czasie wcale nie musisz oszczędzać na smaku. Bardzo lubię to połączenie. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Bardzo polecam Wam naturalne serki z gospodarstwa Agnieszki i Marcina Bielec. Jest to firma rodzinna bazująca na tradycyjnych recepturach, serki są robione ręcznie a ich jedynym konserwantem jest sól.
Ilość dodatków do sera sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja je używam od dawna i jestem zachwycona. Są doskonałe do spożywania na zimno, jako dodatek do kanapek a także do wszelkich zapiekanek i do innych dań na ciepło.
Składniki na 3 osoby/
180 g miksu sałat
2 gruszki-konferencja
20 dag sera zagrodowego korycińskiego z orzechami
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
Dressing miodowo-musztardowy:
100 ml oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Miks sałat umieścić na głębszym półmisku , posypać pokrojonym w kostkę serem korycińskim z orzechami , gruszkę c obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki ułożyć na sałacie, dodać żurawinę oraz orzechy włoskie podprażone chwilę na suchej patelni( zyskają na aromacie i są chrupiące )
Dressing:
Wszystkie składniki umieścić w słoiczku , zakręcić wstrząsnąć kilka razy słoiczkiem aż sos się połączy, polać sałatkę , wymieszać przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !