Delikatne mięso z podudzi kurczaka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów, a w połączeniu z makaronem wyszło prosto i smacznie. Można powiedzieć, że ten przepis ratuje mnie w wielu awaryjnych sytuacjach kiedy nie mam czasu na długie stanie w kuchni a rodzina czeka głodna.
Pachnie koperkiem, śmietanowy sos jest łagodny i kremowy, jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent posypcie danie pikantnym chili w płatkach. Komponuje się doskonale. Korzystając z okazji chciałabym pokazać Wam świetny garnek do odcedzania zarówno makaronu jak i ziemniaków, przyznam szczerze, że brakowało mi takiego, kto przy odcedzaniu kiedyś się nie poparzył ? Ja nie zliczę ile razy.
Teraz z garnkiem Dakota już nie mam tego problemu. Garnek w szczególności wyróżnia specjalny dzióbek oraz szklana pokrywa wyposażona w otwory, które ułatwiają odcedzanie. Posiada solidne nitowane uchwyty oraz grube wielowarstwowe dno, przeznaczone są do wszystkich rodzajów kuchenek, jest kilka pojemności więc każdy znajdzie odpowiedni dla siebie, mój jest ponad 3 litrowy i jest odpowiedni dla 4 osobowej rodziny, teraz gotowanie makaronu jest prawdziwą przyjemnością.
Na stronie Galicja.pl skompletujecie całe wyposażenie swojej kuchni.
Składniki na 4 porcje/
30 dag makaronu kokardki lub rurki
50 dag mięsa z podudzi kurczaka bez skóry
2 pęczki koperku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka mąki pszennej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Płatki chili do smaku lub słodka papryka
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokroić w paseczki doprawić solą i pieprzem, wrzucić na patelnię razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i czosnkiem podlać oliwą i przesmażyć pod przykryciem kilka minut, wlać bulion oraz śmietankę rozrobioną z mąką pszenną i słodką papryką, ewentualnie płatkami chili, dodać posiekany koperek i całość gotować jeszcze 5-8 minut. Zestawić z ognia.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu , odcedzić i prosto z garnka dodać do zawartości patelni, wymieszać. Rozłożyć na talerze i podawać.
Smacznego!
Pychota;) Ubóstwiam śmietanowy sos koperkowy!
OdpowiedzUsuń