Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 6 kwietnia 2022

Omlet biszkoptowy ze świeżymi malinami i borówką

 

Puszysty i ciepły biszkoptowy omlet z owocami podany prosto z piekarnika to propozycja na słodkie śniadanie do kubka gorącego kakao. Oszczędzając na czasie, wcale nie musimy oszczędzać na smaku. Jest pyszny! Taki omlet z soczystymi owocami jest dobry na wszystko. Na smutki, na radości, na śniadanie czy na kolację. Smakuje zarówno latem jak i zimą . Upieczony można kroić niczym ciasto. Do jego przygotowania warto wykorzystać niezawodną  patelnię do smażenia i pieczenia z odpinaną rączką. Testuję ją  co prawda od niedawna  ale jest to najlepsza patelnia jaką posiadam w domu. 

Duża patelnia Woll Diamond jak wspomniałam wcześniej posiada odpinaną rączkę, dzięki czemu idealnie nadaje się do zapiekania w piekarniku. Polecam Wam ten sklep z patelniami. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że patelnie tanie nie są, ale jest to inwestycja na lata. Ta seria, wyróżnia się specjalną tytanowo-diamentową powłoką, odporną na mechaniczne uszkodzenia, na przykład odkształcenia, zarysowania i starcia. Warto wypróbować i przekonać się że warto.








 

Składniki na 3 porcje/

5 jaj od szczęśliwych kurek

5 pełnych łyżek mąki

5 łyżek cukru

2 łyżki masła

½ szklanki świeżych malin

½ szklanki świeżej borówki

Opcjonalnie: cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wlać same białka wsypać 3 łyżki cukru i ubić na gęstą sztywną pianę, w osobnej miseczce ubić żółtka z łyżką cukru na gęsty kogel mogel, ubite żółtka dodać do białek i zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę i delikatnie szpatułką wmieszać. Tak aby nie utracić konsystencji piany.

Piekarnik nagrzać do 160*c.

 

Patelnię lekko rozgrzać na palniku gazowym, posmarować masłem dno i boki równomiernie na całości. Wylać masę biszkoptową, wyrównać szpatułką i posypać świeżymi owocami. Na wolnym ogniu smażyć około 6 minut, po czym odpiąć rączkę od patelni i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15/17 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i podawać natychmiast.





Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj