Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 9 maja 2022

Tiramisu w pucharkach z frużeliną wiśniową

 

Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem ciemnego rumu  i kremowo-jajeczna  pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Smaku zdecydowanie dodają wiśnie dzięki czemu jest obłędnie pyszne.  Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. To połączenie warto wypróbować, smak zostaje długo w pamięci.








Składniki:

 Tiramisu:

20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi –można kupić min w sklepie Kuchnie Świata

3 żółtka

350 ml śmietany kremówki

25 dag serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

1 szklanka posłodzonego  naparu z mocnej kawy espresso

90 ml rumu

kakao do oprószenia


Frużelina wiśniowa:

450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru (wg uznania)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody

 

Sposób wykonania deseru:

Deser zaczynam od przygotowania frużeliny wiśniowej:

Wiśnie  przełożyć do garnka zasypać cukrem, dodać sok z cytryny podgrzewać na palniku aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia .

Jajka do deseru sparzyć  wrzątkiem, wytrzeć ściereczką,  oddzielić białka od żółtek.

Do szklanej misy wlać żółtka, dodać cukier puder, zmiksować  końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną.

Śmietankę i serek mascarpone ubić razem na gęsty krem, stopniowo miksując na niskich obrotach  dodawać  po łyżce masy jajecznej,zmiksować do połączenia.

Biszkopty przełamać   na 2-3 kawałki, maczać w zimnym osłodzonym naparze kawy połączonej z rumem, włożyć  do szklanych pucharków, oprószyć  kakao, przełożyć  warstwami masy jajecznej, frużeliny wiśniowej  oraz biszkoptów,  na wierzchu deser oprószyć  grubo kakao.

 

Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj