Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem ciemnego rumu i kremowo-jajeczna pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Smaku zdecydowanie dodają wiśnie dzięki czemu jest obłędnie pyszne. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. To połączenie warto wypróbować, smak zostaje długo w pamięci.
Składniki:
20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi –można kupić min w
sklepie Kuchnie Świata
3 żółtka
350 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka posłodzonego
naparu z mocnej kawy espresso
90 ml rumu
kakao do oprószenia
Frużelina wiśniowa:
450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (wg uznania)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Sposób wykonania deseru:
Deser zaczynam od przygotowania frużeliny wiśniowej:
Wiśnie przełożyć do
garnka zasypać cukrem, dodać sok z cytryny podgrzewać na palniku aż puszczą
sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1
minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i
odstawić do wystudzenia .
Jajka do deseru sparzyć wrzątkiem, wytrzeć ściereczką, oddzielić białka od żółtek.
Do szklanej misy wlać żółtka, dodać cukier puder, zmiksować końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą
parą wodną.
Śmietankę i serek mascarpone ubić razem na gęsty krem,
stopniowo miksując na niskich obrotach
dodawać po łyżce masy jajecznej,zmiksować do połączenia.
Biszkopty przełamać na
2-3 kawałki, maczać w zimnym osłodzonym naparze kawy połączonej z rumem,
włożyć do szklanych pucharków, oprószyć kakao, przełożyć warstwami masy
jajecznej, frużeliny wiśniowej oraz biszkoptów, na wierzchu deser oprószyć grubo kakao.
Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !