Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 6 lipca 2022

Truskawkowe tiramisu

 

Sezon na truskawki jeszcze trwa,  więc to ostatni dzwonek aby zrobić ten pyszny deser bez pieczenia. Tiramisu to klasyka którą kochają prawie wszyscy.  Dobrze się kroi i doskonale prezentuje na talerzyku, zdecydowanie dla osób które kochają ten włoski deser w każdym wydaniu. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam i gdyby nie kalorie mogłabym jeść codziennie. Za każdym razem się tym deserem zachwycam ;)  

Najlepsze dobrze schłodzone prosto z lodówki. Biszkopty savoiardi kupicie w sklepie Kuchnie Świata








 

Blaszka o wym 30/22 cm

500 g  podłużnych biszkoptów savoiradi 

 

Krem:

500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 36%

4 żółtka

8 łyżek cukru pudru

 

Poncz:

 350 ml mocnej słodzonej  kawy espresso

100  ml likieru amaretto lub rumu

 

Mus truskawkowy:

350 g świeżych truskawek

1 łyżka cukru

100 ml  wody

1 galaretka truskawkowa

 

Dodatkowo:

Ciemne kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Poncz:

Zaparzoną i ostudzoną kawę wymieszać z likierem amaretto lub rumem. Odstawić.

Przygotować truskawkowy mus:

Obrane z szypułek truskawki pokroić wsypać do rondelka dodać cukier i wlać wodę, gotować do momentu aż się rozpadną, zmiksować blenderem na mus. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Przygotować krem:

Żółtka jaj połączyć z cukrem pudrem i utrzeć na jasny gęsty puch nad gorącą kąpielą wodną. Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć i ubić w drugiej misce na gęsty krem, dodać ubitą masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia.

Na dnie formy o podanych wymiarach-(ja robiłam w ceramicznym naczyniu) ułożyć biszkopty delikatnie nasączone naparem kawowym z likierem, oprószyć grubo ciemnym kakao, wyłożyć  połowę masy śmietankowo-jajecznej, wygładzić, wylać  tężejący  i zimny  już mus truskawkowy, przykryć kolejną warstwą biszkoptów delikatnie nasączonych w naparze kawowym oprószyć kakao, wyłożyć resztę kremu i znów oprószyć kakao. 

Całość wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.



Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj