Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 27 lutego 2023

Sernik ananasowo-pomarańczowy

 

Wilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada można zamienić na brzoskwinie z puszki. Zdecydowanie dla osób które lubią ciasta serowe ;)





 



Blaszka o wym 25/30 cm

Ciasto kruche:

10 dag mąki krupczatki

15 dag mąki pszennej

13 dag masła

2 żółtka

4 łyżki drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker

Szczypta soli

 

Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka

1 szklanka cukru

5 jajek

2 białka (z ciasta kruchego)

2 torebki budyniu śmietankowego Dr.Oetker

20 dag kwaśnej śmietany 18%

 

Dodatkowo:

1 puszka ananasa

10 dag kandyzowanej skórki  pomarańczowej

Lukier do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść na kruche ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.

 

Masa serowa:

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.

 

Jajka i białka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10 minut na gęstą i jasną masę, miksując na niskich obrotach dodawać partiami twaróg, śmietanę oraz wsypać proszek budyniowy. Całość krótko ale dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na kruchy spód, wyrównać. Ananasy osaczyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu masy serowej.

Piec sernik w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 1 godzinę .

Studzić w zamkniętym piekarniku . Zimny polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Trzymać w zimnym miejscu.

Słodkich wypieków!

 

 

1 komentarz:

  1. Nietypowe, a przez to niezwykle intrygujące połączenie smakowe! Któż nie lubi dobrego sernika, a w takim wydaniu tym bardziej zachęca do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj