Lepienie pierożków nie jest moim ulubionym zajęciem i zdaję sobie sprawę, że tym brakuje dużo do oryginału, kształt zrobiłam najprostszy na wzór naszych uszek ale nadzienie jest fenomenalne! Nie sądziłam, że wyjdą mi tak przepyszne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne i po ugotowaniu wprost rozpływają się ustach. Sos słodko kwaśny podkreśla ich smak. Będziecie zachwyceni ;)
Wszystkie niezbędne składniki do pierożków i innych egzotycznych dań kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Składniki na około 45 sztuk:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 dag mąki ryżowej
1 jajko
1 szklanka gorącej około 80*c wody
Szczypta soli
Farsz:
50 dag mięsa mielonego z szynki
30 g suszonych grzybów shitake
100 ml bardzo zimnej wody
1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki mąki ryżowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
Pieprz do smaku
Sos słodko-kwaśny:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego lub do sajgonek
1 łyżeczka soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka sezamu jasnego
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i szczyptą soli, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wymieszać , stopniowo partiami wlewać gorącą wodę i zagniatać jednolite gładkie ciasto, odstawić na 15 minut przykryte aby odpoczęło.
Przygotować farsz:
Suszone grzyby shitake przełożyć do miski zalać gotującą się wodą, i odstawić na 15 minut, po tym czasie odcisnąć z wody, pokroić drobno w kostkę.
Mięso wymieszać z kapustą, mąką ryżową, zimną wodą, pokrojonymi grzybami, startym na drobnej tarce imbirem , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, wbić jajko, doprawić podanymi w przepisie przyprawami, na sam koniec dodać pokrojony szczypiorek i dokładnie wymieszać na gładką jednolitą masę.
Ciasto podzielić na części , tyle aby dobrze nam było wałkować i każdą część rozwałkować na okrągły placek , ciasto pokroić na nieduże kwadraty. Na środek każdego kwadratu wyłożyć sporą ilość mięsnego farszu i zawinąć na pół aby utworzyć trójkąt a brzegi połączyć ze sobą tworząc kształt uszka.
Tak przygotowane pierożki wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut od wypłynięcia. Gorące rozłożyć na talerze polewając sosem, przygotowanym wcześniej z wymieszanych razem podanych składników. Można posypać świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !