Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem gorgonzola

 

Makarony na moim stole królują często, na ich bazie można szybko przygotować naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny lub na kolację we dwoje. Suszone pomidory i białe wytrawne wino dodają ostrości i wykwintnego smaku. Całość komponuje się przepysznie. Po dobrej jakości składniki zapraszam do sklepu Kuchnie Świata, znajdziecie tam naprawdę szeroki wybór J





 

Składniki na 2 porcje/

25 dag makaronu penne

15 dag surowego chudego boczku w plasterkach

30 dag świeżego szpinaku

10 suszonych  pomidorów w zalewie

10 dag sera gorgonzola

150 ml białego wytrawnego wina

4 ząbki czosnku

2 szalotki

1 łyżka oliwy aromatyzowanej  czosnkiem

2 czubate łyżki śmietany 18%

Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie przelewać zimną wodą. Odstawić  na blacie.

Boczek, czosnek i szalotkę drobno posiekać zeszklić na aromatyzowanej oliwie, dodać pokrojony na kawałki ser gorgonzola, śmietanę, wlać wino i dusić na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, dodać liście szpinaku i pokrojone drobno suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku, całość dusić kilka minut, dodać ugotowany makaron i wymieszać. 

Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i od razu podawać.



Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj