Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 15 stycznia 2025

Bułeczki z nadzieniem migdałowym i nutellą

 

Słodkie, puchate z migdałowym nadzieniem w połączeniu z kremem orzechowym, polane lukrem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smakują wybornie i wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania.  Są hitem wśród drożdżowych wypieków!










 

Składniki na 12 bułeczek

Ciasto:

500 g mąki pszennej tortowej używam zawsze Młynomag

100 g masła

250 ml mleka

2 żółtka

1 jajko

60 g cukru

50 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru waniliowego

Szczypta soli

 

Nadzienie migdałowe:

200 g mielonych migdałów

2 białka

2 łyżki kremu orzechowego typu  nutella

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka prawdziwego miodu

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

2 łyżki rumu lub amaretto lub likieru pomarańczowego

 

Dodatkowo:

2 łyżki drobno pokruszonych orzechów włoskich

Lukier do polania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mleko podgrzać z cukrem, aby było dobrze ciepłe, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki pszennej, zostawić na 5 minut aby „ruszyło”

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka oraz rozczyn z mleka i drożdży, wsypać cukier waniliowy zagnieść ciasto, wlać płynne rozpuszczone wcześniej masło i zagniatać ciasto koło 10 minut aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.


W tym czasie przygotować nadzienie: 

Mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i surowym białkiem, (białka nie ubijamy)dodać ekstrakt migdałowy oraz rum lub amaretto, dobrze wymieszać a najlepiej masę rozetrzeć łyżką. Jest dość gęsta, następnie  dodać krem orzechowy typu nutella i wymieszać  niezbyt dobrze tworząc esy-floresy. Ważne żeby nadzienie nie było jednolite.

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować niezbyt cienki prostokąt, na całości rozsmarować nadzienie, posypać orzechami i zawinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem z ząbkami na cienkie jednakowe kawałki , przez środek każdej porcji  zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki . Bułeczki ułożyć na blasze od piekarnika w odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut w temperaturze 180*c.

Upieczone polukrować.

 

Słodkich wypieków!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj