Słodkie, puchate z migdałowym nadzieniem w połączeniu z kremem orzechowym, polane lukrem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smakują wybornie i wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Są hitem wśród drożdżowych wypieków!
Składniki na 12 bułeczek
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej używam zawsze Młynomag
100 g masła
250 ml mleka
2 żółtka
1 jajko
60 g cukru
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru waniliowego
Szczypta soli
Nadzienie migdałowe:
200 g mielonych migdałów
2 białka
2 łyżki kremu orzechowego typu nutella
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka prawdziwego miodu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 łyżki rumu lub amaretto lub likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
2 łyżki drobno pokruszonych orzechów włoskich
Lukier do polania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mleko podgrzać z cukrem, aby było dobrze ciepłe, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki pszennej, zostawić na 5 minut aby „ruszyło”
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka oraz rozczyn z mleka i drożdży, wsypać cukier waniliowy zagnieść ciasto, wlać płynne rozpuszczone wcześniej masło i zagniatać ciasto koło 10 minut aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Mielone migdały wymieszać z cukrem pudrem i surowym białkiem, (białka nie ubijamy)dodać ekstrakt migdałowy oraz rum lub amaretto, dobrze wymieszać a najlepiej masę rozetrzeć łyżką. Jest dość gęsta, następnie dodać krem orzechowy typu nutella i wymieszać niezbyt dobrze tworząc esy-floresy. Ważne żeby nadzienie nie było jednolite.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować niezbyt cienki prostokąt, na całości rozsmarować nadzienie, posypać orzechami i zawinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem z ząbkami na cienkie jednakowe kawałki , przez środek każdej porcji zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki . Bułeczki ułożyć na blasze od piekarnika w odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut w temperaturze 180*c.
Upieczone polukrować.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !