Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 8 listopada 2015

Koreczki serowe z oliwkami i sardelami

Prosta a efektownie wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar, greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie.




Składniki:

30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar
½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami
10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia
miks sałat do podania
wykałaczki

Sposób wykonania:

Ser pokroić na równe małe kwadraciki, oliwki i sardelki osączyć z oliwki, nabijać każdą kostkę sera na wykałaczkę, następnie oliwki a na wierzch zawinięte w ruloniki sardelki.

Skropić do smaku cytrynową oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą i pieprzem kolorowym, ułożyć na półmisku posypanym miksem sałat, schłodzić i podawać.

Smacznego!


                                      






sobota, 7 listopada 2015

Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą

Czasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca
Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować.




Składniki:

Ciasto na dwie duże pizzy:
½ kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:
6 dużych pieczarek
20 dag sera mozzarella
½ czerwonej papryki
15 dag pikantnej chorizo
½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami
sos pomidorowy do ciasta
przyprawa do pizzy do smaku
świeża rukola do posypania

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko,  wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi.




Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze,  smarujemy sosem pomidorowym,
Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki. 



Posypujemy przyprawą do pizzy.
Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera, podajemy posypaną świeżą rukolą.

Bon Appetit!


piątek, 6 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Z obiadu został makaron, w lodówce była końcówka  wędlin, do tego kilka pieczarek, trochę warzyw , ser mozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację.  Uwielbiam takie coś z niczego.
Zapraszam do wypróbowania.




Składniki:

25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki
20 dag dowolnej wędliny
20 dag sera mozzarella Mlekoma
5 pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
½ obgotowanego brokuła
 2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła Mlekoma
sól morska do smaku
pieprz kolorowy w ziarnach do smaku
ketchup do polania

Sposób przygotowania:


Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, z papryki wydrążamy nasiona i również kroimy w kostkę, umyte pieczarki kroimy na plasterki.




Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili również cebulę oraz pieczarki obgotowane różyczki brokuła i paprykę, dusimy chwilę pod przykryciem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.



Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 15 minut-do momentu rozpuszczenia sera.

Podajemy gorącą polaną ketchupem.

Smacznego.




czwartek, 5 listopada 2015

Różana szarlotka w kratkę

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo.
Polecam to ciasto w towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku.





Składniki:

Ciasto:
45 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
30 dag masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
15 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Masa :
1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem
2 czubate łyżki konfitury z płatków róż
Cukier puder do oprószenia
 Herbata do podania

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą  i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.

Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.
Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.
Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty.

Słodkich wypieków ;-)

środa, 4 listopada 2015

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną

Nie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.
Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło, kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna!
rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem.






Składniki:

60 dag ziemniaków
2 skrzydełka z kurczaka
100 g kiełbasy podsuszanej bamberskiej Tradycyjne jadło
1 duży por
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki masła
100 g serka topionego śmietankowego
jarzynka lub sól do smaku
kolorowy pieprz w ziarnach do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:

Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą.

Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia! 
dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony,  mieszać aż się rozpuści. 

Doprawić zupę utartym w moździerzu pieprzem kolorowym oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Smacznego!


A tak wyglądała moja paczuszka od firmy do testowania:


Polecam zajrzeć koniecznie i przyjrzeć się asortymentowi firmy


wtorek, 3 listopada 2015

Granola z naturalnym jogurtem

Zdrowe musli z dodatkiem bakalii podane z naturalnym jogurtem ,
to ekspresowy pomysł na śniadanie, taka chrupiąca kompozycja polana miodem i dopełniona świeżymi owocami, dostarczy energii na cały dzień.  
Podałam je w niepowtarzalnym słoiczku  od Friends of Glass.
Taki słoiczek wystarczy zamknąć i zabrać ze sobą do pracy....
Nie musimy się martwić o głód ;)







Składniki:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
50 g chipsów z banana
50 g suszonego mango
150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały,  żurawina, rodzynki
2 łyżki płatków kokosu
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki syropu   trzcinowego
4 łyżki oleju kokosowego
Szczypta soli do smaku
Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki
200 ml jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Płatki błyskawiczne mieszamy z suszonymi owocami, oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160*c.
W rondelku umieszczamy miód, olej, oraz syrop z cukru trzcinowego, solimy szczyptę i podgrzewamy do połączenia składników, tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę na blaszce i zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać.
Studzimy,  jeszcze raz mieszamy.
Mieszankę wsypujemy warstwowo do pucharków lub słoiczków, polewamy jogurtem naturalnym, dekorujemy świeżymi dowolnymi owocami i podajemy.

Smacznego!





Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem

Zapiekanka z kurczakiem to dobry sposób na pozbycie się zalegającego makaronu i wędliny w lodówce, jest delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją też najmłodsi, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad. Polecam!






Składniki:

25 dag ugotowanego makaronu
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 pora
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 pomidor
15 dag sera żółtego
15 dag dowolnej wędliny
1 krążek sera camembert
sól morska do smaku
ulubione zioła do smaku- u mnie suszona pietruszka
szczypta chili w płatkach do smaku
4 łyżki oliwy

Sos beszamelowy:
5 dag masła
5 dag mąki pszennej
600 ml mleka
szczypta pieprzu białego do smaku
sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso, oraz pokrojonego pora i cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili, całość przesmażamy 5 minut.
Do podduszonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy.


Sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.



Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, 


 następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły.


Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Podajemy po wyjęciu z pieca.



                                                     Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj