Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 17 września 2014

Marchewkowy chleb

  • Nie ma nic cudowniejszego na śniadanie niż kromka takiego chlebka z masełkiem i kubkiem gorącej herbaty,a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu!

Składniki

Na formę o wymiarach 27/15 cm

1 szklanka mąki pszennej typ 650
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
15 dag marchwi
2,5 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka kminku ziarnistego
1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania

W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.

W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu.

Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,

wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj