Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 października 2014

Łazankowe piramidki

  • Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół.


  • Składniki

    25 dag makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKI

    Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
    35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
    2 cebule
    olej do smażenia
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 łyżeczka majeranku
  • Sposób przygotowania

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić.

  • Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.


  • Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię!! świetny pomysł z tym układaniem -danie eleganckie...

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, danie pospolite a ułożenie warstwowo,sprawia ze staje się eleganckie...;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj