- Dziś propozycja tradycyjnego polskiego bigosu z przyprawami firmy BELLA BIS które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-Przyprawy zauroczyły mnie naturalnym smakiem,a przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik!
- Bigos choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.
-
-
Składniki
2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
garść suszonych maślaków i borowików
30 dag wędzonego boczku
1/2 kg kiełbasy toruńskiej
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki oleju
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 przyprawa do bigosu
100 g suszonych śliwek
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziarenek kopru BELLA BIS
1 łyżeczka cukru
jarzynka Lux BELLA BISSposób przygotowania
- 1.
- Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
- 2.
- Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.
- 3.
- Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
- 4.
- Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.
-
-
Uwielbiam bigos:) Najchętniej jadam go w towarzystwie białej kiełbasy:)
OdpowiedzUsuńZ białą kiełbasą jeszcze nie próbowałam,fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie wędzonym boczkiem ??nigdy wedzonego nic nie dodawałam -a sliwki ja nie daję ale moja siostra tak bardzo fajny posmak i racja odgrzewany jest najlepszy!!
OdpowiedzUsuń