Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 7 października 2014

Łazankowe piramidki

  • Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół.


  • Składniki

    25 dag makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKI

    Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
    35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
    2 cebule
    olej do smażenia
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 łyżeczka majeranku
  • Sposób przygotowania

  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić.

  • Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.


  • Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię!! świetny pomysł z tym układaniem -danie eleganckie...

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, danie pospolite a ułożenie warstwowo,sprawia ze staje się eleganckie...;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj