- Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół.
-
-
Składniki
25 dag makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKI
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
2 cebule
olej do smażenia
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżeczka majerankuSposób przygotowania
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić.
-
- Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.
-
- Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.
-
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Bardzo lubię!! świetny pomysł z tym układaniem -danie eleganckie...
OdpowiedzUsuńTo prawda, danie pospolite a ułożenie warstwowo,sprawia ze staje się eleganckie...;)
OdpowiedzUsuń