Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 4 listopada 2014

Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości

Dziś przywołuję wspomnienie lata......

Taki miętowo-truskawkowy sernik  będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki.  Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ...
Cudo! 
Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:)

Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką.





Składniki

ZIELONA ŁĄKA:
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g stopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 pęczka świeżej mięty
kilka kropel zielonego barwnika do ciast

KREM:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g sera ricotty
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
100 g cukru pudru
1/2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
150 ml likieru miętowego

DEKORACJA:
3 łyżki mielonych pistacji
truskawki
świeże listki mięty




Sposób przygotowania

ZIELONA ŁĄKA

jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. 

Po upieczeniu wystudzić.


MASA:
Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. 
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.
Masę podzielić na pół.
Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.


Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.

Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. 


Życzę smacznego ;-)

PS. Wpisem częstuję przede wszystkim autorkę książki  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 


Was również zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, naprawdę warto!




Moje wypieki i desery na każdą okazję




5 komentarzy:

  1. Ale mi ślinka pociekła, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisu...;)

      Usuń
  2. PRZEPIĘKNY;) O TEJ PORZE ROKU Z PEWNOŚCIĄ SMAKUJE WYŚMIENICIE ..ZAPRASZAM NA SERNIK Z ROLADKAMI MIODOWYMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, rewelacyjny pomysł! Wygląda naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i tak właśnie smakował...wyjątkowo...:)

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj