Sposób przygotowania
Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.
Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami.
Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze.
Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.
Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.
Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.
Dekoruję listkami świeżej bazylii.
Serwuję z winem półwytrawnym białym.
Pyszna i bardzo zdrowa propozycja, lubie tak podane ryby
OdpowiedzUsuńDziękuję to fakt było pysznie dlatego gorąco zachęcam do eksperymentowania...:)
OdpowiedzUsuń