Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 2 listopada 2014

Okoń nilowy na makaronie z warzywami


  • Dzisiaj w poście propozycja  obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:)


  • Składniki

    80 dag fileta okonia nilowego
    30 dag makaronu spaghetti
    1 łyżka soku z cytryny
    20 dag marchewki
    20 dag cukinii
    1 cebula
    80 g pasty pesto bazyliowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    150 ml bulionu warzywnego
    150 g kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    sól himalajska do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.

Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. 

Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze.

Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.

 Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.

Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.

Dekoruję listkami świeżej bazylii. 


Serwuję z winem półwytrawnym białym.
                                                                               
                                                                            Życzę smacznego ;-)



    zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Pyszna i bardzo zdrowa propozycja, lubie tak podane ryby

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję to fakt było pysznie dlatego gorąco zachęcam do eksperymentowania...:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj