Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 2 listopada 2014

Okoń nilowy na makaronie z warzywami


  • Dzisiaj w poście propozycja  obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i smacznie. Zapraszam do eksperymentów....:)


  • Składniki

    80 dag fileta okonia nilowego
    30 dag makaronu spaghetti
    1 łyżka soku z cytryny
    20 dag marchewki
    20 dag cukinii
    1 cebula
    80 g pasty pesto bazyliowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    150 ml bulionu warzywnego
    150 g kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    sól himalajska do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
    listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.

Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. 

Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze.

Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.

 Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i gorący mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.

Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.

Dekoruję listkami świeżej bazylii. 


Serwuję z winem półwytrawnym białym.
                                                                               
                                                                            Życzę smacznego ;-)



    zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Pyszna i bardzo zdrowa propozycja, lubie tak podane ryby

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję to fakt było pysznie dlatego gorąco zachęcam do eksperymentowania...:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj