Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 4 listopada 2014

Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości

Dziś przywołuję wspomnienie lata......

Taki miętowo-truskawkowy sernik  będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki.  Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ...
Cudo! 
Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:)

Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką.





Składniki

ZIELONA ŁĄKA:
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g stopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 pęczka świeżej mięty
kilka kropel zielonego barwnika do ciast

KREM:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g sera ricotty
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
100 g cukru pudru
1/2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
150 ml likieru miętowego

DEKORACJA:
3 łyżki mielonych pistacji
truskawki
świeże listki mięty




Sposób przygotowania

ZIELONA ŁĄKA

jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. 

Po upieczeniu wystudzić.


MASA:
Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. 
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.
Masę podzielić na pół.
Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.


Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.

Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. 


Życzę smacznego ;-)

PS. Wpisem częstuję przede wszystkim autorkę książki  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 


Was również zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, naprawdę warto!




Moje wypieki i desery na każdą okazję




5 komentarzy:

  1. Ale mi ślinka pociekła, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisu...;)

      Usuń
  2. PRZEPIĘKNY;) O TEJ PORZE ROKU Z PEWNOŚCIĄ SMAKUJE WYŚMIENICIE ..ZAPRASZAM NA SERNIK Z ROLADKAMI MIODOWYMI:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, rewelacyjny pomysł! Wygląda naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i tak właśnie smakował...wyjątkowo...:)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj