Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości,gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ...
Cudo!
Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:)
Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką.
Składniki
ZIELONA ŁĄKA:
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g stopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 pęczka świeżej mięty
kilka kropel zielonego barwnika do ciast
KREM:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g sera ricotty
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
100 g cukru pudru
1/2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
150 ml likieru miętowego
DEKORACJA:
3 łyżki mielonych pistacji
truskawki
świeże listki mięty
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g stopionej margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 pęczka świeżej mięty
kilka kropel zielonego barwnika do ciast
KREM:
1/2 litra śmietany kremówki
500 g sera ricotty
5 łyżeczek żelatyny spożywczej
100 g cukru pudru
1/2 kg truskawek
sok z 1 cytryny
150 ml likieru miętowego
DEKORACJA:
3 łyżki mielonych pistacji
truskawki
świeże listki mięty
Sposób przygotowania
ZIELONA ŁĄKA:
jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu wystudzić.
MASA:
Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.
Masę podzielić na pół.
Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki.
Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.
Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia.
Życzę smacznego ;-)
PS. Wpisem częstuję przede wszystkim autorkę książki http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Was również zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, naprawdę warto!
Ale mi ślinka pociekła, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisu...;)
UsuńPRZEPIĘKNY;) O TEJ PORZE ROKU Z PEWNOŚCIĄ SMAKUJE WYŚMIENICIE ..ZAPRASZAM NA SERNIK Z ROLADKAMI MIODOWYMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Łał, rewelacyjny pomysł! Wygląda naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i tak właśnie smakował...wyjątkowo...:)
Usuń