Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 10 grudnia 2014

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

  • Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód!






Składniki

Ciasto:
30 dag mąki pszennej+ do podsypania
1 jajko
ciepła woda
szczypta soli

Farsz makowy:
20 dag suchego maku
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki masła
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
1 łyżka miodu naturalnego

Sos pomarańczowy:
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pokrojonej w paseczki skórki pomarańczowej
suchy mak do posypania

  • Sposób przygotowania

    1.
    Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać.


    2.
    Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.


    3.
    Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać. 
                                                                                            Życzę smacznego!


    Pierogi wigilijne
  •    
  •         zBLOGowani.pl
  •    
  • 6 komentarzy:

    1. Niecodzienne połaczenie,ale napewno pyszniaste

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Martuś bo to świąteczne połączenie....;)

        Usuń
    2. Wyglądają super! Bardzo oryginalne!:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam mak i pierogi, więc to połączenie musi być cudne, a Twoje pierogi wyglądają magicznie :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj